Træsorter som eg, ask, bøg, fyr og gran som trægulve

Træsorter er de type af træ som et trægulv har. Der findes mange forskellige træsorter som hver især har sine særegne kendetegn. Træsorter som benyttes mest som gulvbelægniner er:

  • Eg
  • Ask
  • Bøg
  • Fyr
  • Gran

samt en række eksotiske og mørke typer. Forskellen kan ofte ses i farvenuancer, åretegninger, hårdhed samt andre mindre unikke kendetegn.

Alle træsorter har sine særegne egenskaber

Vi kender alle lyse gulve og mørke træsorter, hvor de mørke betegnes som eksotiske. Det handler om pigment i træet, ligeså vel som hos dyr, mennesker og andre levende organismer. Her tages der højde for klima og ikke mindst solens påvirkning, hvorfor en beskyttelse er nødvendigt. Vi ser det ofte på gulve i en bolig hvor et trægulv kan falme og få misfarvninger såfremt der har været et møblement eller lagt et tæppe på gulvet. Når de omkringliggende områder er blevet udsat for lys, sollys og uv-stråler vil dette være synligt på gulvet når tæpper eller møbler fjernes. Denne misfarvning kan der heldigvis rådes bod på på forskellig vis, hvor nogle typer af gulvbehandling og træsorter er mere modtagelig for lyspåvirkning end andre. Vi ser det netop ofte på mørke træsorter Jatoba, Wenge og Merbau, men naturligvis også på de lyse.

Misfarvning og lyspåvirkning af trægulve

Lys har en stor effekt på alle levende organismer, herunder også træ og trægulve. Et trægulv der over længere tid påvirkes af enten lys temperatur eller fugt, vil hurtigt ændre sig. Idet træ er et levende materiale, har det en tilpasningsevne uanset om det står i skoven eller er fældet, savet op og benyttet som trægulv i din bolig. Vi oplever, at træ kvælder, hvilket vil sige, at det udvider sig og trækker sig sammen afhængig af temperatur og luftfugtighed. Men lyset påvirker også træet som i skoven ofte febrilsk leder efter så meget lys som overhovedet muligt for at kunne overleve.

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *